Větrolam

22 května 2006

Impakt Apophis

Jelikož se v poslední době hodně mluví o planetce Apophis, která proletí v následujících desetiletích několikrát velice blízko kolem Země, zaměřila jsem se pro zajímavost právě na tuto planetku a zkusila její parametry zadat do níže uvedeného programu. Její srážka se zemí pro 13.4. roku 2029 byla již vyvrácena, ale opět je jistá šance, že by se Apophis se Zemí mohla srazit 13.4. roku 2036. Její průměr je asi 320 m a její rychlost je 12.59 km/s. Hustota je odhadnuta na 2600 kg/ m3. Dále jsem zadala tyto hodnoty (předpokládám dopad na pevný povrch):

úhel dopadu: 50 stupňů
hustota cílové horniny: 2500 kg/m3
typ cílové horniny: sedimentární hornina

Energie planetky před vstupem do atmosféry bude 8.45 x 102 MT TNT.
Pravděpodobnost, že se podobná planetka srazí se Zemí je 2.0 x 104 let.
Planetka začne vstupovat do atmosféry ve výšce 53.6 km, planetka se v atmosféře rozpadne a její části dopadnou na zemský povrch rychlostí 12 km/s. Energie impaktu bude 7.69 x 102 MT TNT. Fragmenty planetky na povrch Země dopadnou ve tvaru elipsy o velikosti od 0.841 km do 0.644 km. Planeta Země není tímto impaktem ohrožena. Není ovlivněna rychlost rotace ani její sklon. Impakt nezmění oběžnou dráhu Země. Rozměry finálního kráteru jsou: průměr 4.35 km a hloubka 0.46 km a jedná se o komplexní kráter. Při takto nízké rychlosti impaktu nevznikne atomový hřib a nevznikne zničující termální radiace, objeví se pouze lokální vypařování. Ve vzdálenosti 200 km ucítím za 40 s zemětřesení o síle 6.5 stupně Richterovy stupnice, rychlost větru bude 7 m/s a intenzita zvuku bude pouze 70 dB (hlasitost dopravy na frekventované ulici).
Z výsledků je patrné, že dopad planetky Apophis na pevnou Zemi by neohrozil celkově život na Zemi, pouze by zničil místo dopadu a blízké okolí. Ve vzdálenosti 50 km se objeví zemětřesení za 10 s a podle Mercalliho škály bude tak silné (stupeň VII-VIII), že speciálně navržené moderní budovy poškodí sice jen slabě, ovšem poničí do značné míry běžné stavby, mnohé se částečně zřítí. Starší stavby nebo stavby s chudší konstrukcí se zničí úplně. Spadnou komíny, pomníky, zdi, monumenty. Těžký nábytek se bude přesouvat po zemi. Do vzdálenosti 60 km se seismické vlny rozšíří do 12 s a stupeň podle Mercalliho škály bude již jen V-VI a intenzita zemětřesení se bude s rostoucí vzdáleností postupně zmenšovat (ve vzdálenosti 200 km již bude jen stupeň IV-V).
Vyhlídky nic moc. Kdyby dopadla Apophis v blízkosti nějakého většího města, následky by byly zřejmě katastrofální...

image:star.arm.ac.uk/ impact-hazard/.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home