Větrolam

07 března 2008

Prohlídka nejznámější vily v Brně

Nic jsem raději nečekala, a byla jsem mile překvapena. Tak už to bývá :). Vstupné do vily Tugendhat (150/zlevněné 60,-) se prodává sice v nevzhledné garáži, ale zbytek domu stojí za to vidět. Celý dům stojí na kovové konstrukci z pilířů protkaných celou budovou. Autor nebyl architekt, ale pouhý šikovný kameník. Vchod je na úrovni silnice před domem, ale dále hlouběji se vila noří ještě dvěma patry pod terén směrem do zahrady. Všechno musí působit, jako byste byli zároveň uvnitř vily i vně ní. Lehký dojem. Vysoké dveře až ke stropu a obložení stěn z vzácného dřeva, travertinová dlažba a parapety, onyxová stěna z Asie (v té době stálo postavení běžného rodinného domu kolem 50 000,- korun, stěna již v té době stála asi 200 000,-, celá vila díky drahým materiálům a speciální konstrukci přišla v té době asi na 5 000 000,-), stahovatelná obří skleněná okna (v původním stavu několik cm tlustá s antireflexní úpravou), zimní zahrada s jezírkem, krásný výhled na Brno a do zahrady apod., to všechno působilo ohromujícím dojmem. A navíc slečna průvodkyňě byla milá, usměvavá a pěkně vykládala. Ve večerním šikmém zapadajícím slunci působí vila velice elegantně a kouzelně. Nejspíš nejlepší čas na prohlídku. Pár fotek z návštěvy...

Návštěvníci :) poznáte je?

výhled z ložnice

koupelna se dvěma umyvadly a dvěma záchody, otvíratelné stropní okýnka...

schodiště z travertinu

jídelna

obývák v pozadí se zimní zahradou

pracovna s knihovnou a se sejfem vestavěným do skříně (vpravo vzadu v rohu)

zátiší s klavírem

průsvitná onyxová stěna ve večerním šikmém osvětlení

dvojportrét :)

výhled ze zahrady na vilu

Foto: L. Svardalová

4 Comments:

At 8/3/08 09:48, Anonymous Anonymní said...

Myslim, ze na te vile je daleko nejhezci ta lokalita – podle meho jedna z nejhezcich v Brne. Ten vyhled z loznice bych si nechal libit.

 
At 10/3/08 08:16, Blogger Lenule said...

No ona i ta onyxova stena a zahrada stoji docela zato :). takove mit doma...:).

 
At 12/3/08 07:07, Blogger Iced said...

Tam se může fotit?
Ta vana je pěkně malá. I když lidi byli sice menší, tak kdybych do toho vrazil pět melounů (v té době), tak bych chtěl vanu velkou jako Černé moře.

 
At 13/3/08 14:56, Blogger Lenule said...

No ja vim ze ted potrebujes pro sve hratky velkou vanu a ze tahle by ti tudiz nestacila :)).

 

Okomentovat

<< Home